Maak je WordPress website sneller!

Voorwoord

Het grootste struikelblok voor marketingbureaus en webdesigners die met WordPress werken, is websitesnelheid. We kennen het gevoel. Je hebt een hele site gemaakt met een mooi thema. Alles is in orde, zowel de front-end als de back-end. Je zet de website online en plots krijg je te horen dat je website traag verschijnt.

Je bekijkt de statistieken van je website en je ziet dat de bounce rate heel hoog is omdat bezoekers wegklikken voor de website geladen is. In deze blogpost ontdek je wat je kan doen om dit te vermijden en de klanttevredenheid van websitebezoekers te verbeteren.

Veel zelfstandigen hosten zelf een WordPress website zodat klanten hen via zoekmachines kunnen vinden. Met dit in het achterhoofd hebben we besloten om onze tips zo eenvoudig mogelijk toepasbaar te maken. Je hoeft helemaal geen webdesigner te zijn om ze te gebruiken. Om de tips op het einde van deze blogpost volledig te begrijpen en toe te passen heb je wel een beetje technische kennis nodig of de tijd om het bij te schaven.

Waarom is de laadsnelheid van je site belangrijk?

Het gemiddelde concentratievermogen van de mens is de voorbije jaren enorm gedaald. Het is dus belangrijk om je webpagina’s zo snel mogelijk te laten laden om geen bezoekers te verliezen voor ze de website effectief geladen hebben. Je hebt zo’n 7 seconden om de bezoeker te overtuigen dat ze op jouw pagina de gezochte informatie zullen vinden.

Als het langer dan 2 seconden duurt om je pagina te laden, is de kans groot dat een bezoeker de pagina sluit (ongeveer 40%), klanten op een webshop verwachten een nog snellere laadtijd. Als de bezoeker toch blijft, ben je al veel seconden van hun aandachtspanne kwijt aan de laadtijd van je pagina.

Ook voor SEO (Search Engine Optimization) is de laadtijd van je webpagina enorm belangrijk. Zoekmachines gebruiken deze factor in hun algoritme om te bepalen waar jouw site terecht komt in de ranking. Elke verloren seconde kan leiden tot 11% minder paginabezoeken en 16% minder klanttevredenheid.

De snelheid van je webpagina testen

Je webpagina lijkt vaak sneller te laden voor jou als admin dan voor bezoekers die de pagina voor de eerste keer laden. Dit komt omdat moderne browsers deze pagina opslaan in hun cache en bij het volgende bezoek de pagina vanuit deze cache laden. Dit zorgt voor een heel snelle laadtijd omdat je weinig tot geen informatie via het internet moet laden.

Door een speed test uit te voeren, kom je te weten hoe lang het duurt om je website te laden. Deze testen geven meestal aan welk aspect van je website zorgt voor vertraging. Meer informatie over deze aspecten vind je verder in deze post.

Lighthouse Audit in Google Chrome

De snelheid van een pagina testen gaat gemakkelijk in Google Chrome met een Lighthouse Audit. Druk op f12 en klik dan op ‘Lighthouse’. Je kan de categorieën en platformen kiezen waarop je wilt testen. Klik op ‘Generate report’ om de test te beginnen. Na het uitvoeren van de test krijg je tips die heel uitgebreid en interessant zijn. Jammer genoeg is deze tool enkel beschikbaar in het Engels.

Web.dev

Op deze website kan je een Lighthouse Audit uitvoeren zonder gebruik te maken van f12.

https://web.dev/measure/

Op deze pagina zie je een link naar de PageSpeed Insights tool. Deze geeft gegevens weer van bezoekers die op je website terecht gekomen zijn. Het is dus één van de meest accurate tools die je kan gebruiken om de gebruikservaring van je website te meten.

Pingdom

We raden ook de speedtest van Pingdom (https://tools.pingdom.com/) aan om de prestaties van je website na te kijken. Je krijgt een rapport waarin deze zien zijn. Bij elk stukje feedback krijg je extra uitleg over hoe je het kan oplossen. Deze site is ook enkel beschikbaar in het Engels.

Wat zorgt voor een langere laadtijd van je WordPress website?

Om je site sneller te maken, moet je weten wat je website trager maakt. De speed test heeft je waarschijnlijk al wat verbeteringen aanbevolen. Maar de resultaten van deze test zijn vaak moeilijk te begrijpen als je geen diepgaande technische kennis hebt van websites. Daarom leggen we kort uit wat deze resultaten betekenen zodat je begrijpt wat je website vertraagt.

De meest voorkomende redenen voor een trage WordPress website:

 • Web hosting: een slecht geconfigureerde web hosting server.
 • WordPress configuratie: als je site geen gebruik maakt van caching, zal deze trager werken omdat elke bezoeker de hele pagina moet laden.
 • Paginagrootte: valt grotendeels toe te wijzen aan slecht geoptimaliseerde afbeeldingen. De totale grootte van een pagina zou kleiner moeten zijn dan 3mb.
 • Slechte plug-ins: als de code van een plug-in niet goed geschreven is, kan dit leiden tot een grote vertraging van je website.
 • Externe scripts: scripts zoals advertenties en lettertypeladers kunnen een grote impact hebben op de snelheid van de hele site.

Je hebt nu een idee waaraan het kan liggen dat je sites soms trager zijn. Nu is het tijd om te ontdekken hoe je deze sneller kan maken.

WordPress hosting

Een goede hosting kiezen is belangrijk om de snelheid van je website te garanderen. Je kiest best voor een hosting provider die werkt met LiteSpeed web servers. Deze werken heel snel voor WordPress sites.

Gratis en goedkope hosting providers maken gebruik van shared hosting. Dit betekent dat je jouw middelen deelt met een groot aantal andere gebruikers. Als deze andere gebruikers veel webverkeer krijgen, dan zal jouw website ook trager laden.

Het is dus interessant om iets meer te investeren in een goede hosting service of een marketingbureau dat hiermee samenwerkt. Zo ben je zeker dat je website snel werkt.

Caching plug-ins

Een pagina in WordPress is dynamisch. Dit betekent dat ze gebouwd worden wanneer iemand je website bezoekt. WordPress moet dus alle benodigde informatie laden en ze dan samenstellen om de volledige pagina te tonen aan de bezoeker. Als er veel mensen je website bezoeken op hetzelfde moment, dan zal deze vertragen. Dit is de reden dat een caching plug-in essentieel is.

Wanneer iemand je website bezoekt, laadt WordPress de benodigde informatie van een MySQL database en je PHP-bestanden. Deze informatie wordt dan omgezet in HTML en getoond aan de bezoeker. Dit proces is niet altijd even snel.

Een caching plug-in kopieert de pagina nadat ze de eerste keer geladen (en dus opgesteld) is. Deze kopie wordt dan getoond aan de volgende bezoekers die de pagina laden. Het hele proces van het samenstellen van de pagina wordt dus overbodig. Dit zorgt voor een snellere laadtijd.

Veel caching plug-ins bieden ook de mogelijkheid om JavaScript-bestanden en CSS-bestanden te ‘Minifyen’. In deze bestanden staan vaak veel spaties en witregels om het leesbaar te maken voor mensen. Deze open ruimtes hebben enkel nadelen voor computers. Ze moeten hierdoor meer informatie laden dan nodig. ‘Minifyen’ verwijdert deze overbodige lege plekken en zorgt dus voor een veel snellere laadtijd van je website. Dit komt omdat de bestandsgrootte tot 60% vermindert.

Hieronder zie je een opsomming van enkele caching plug-ins. Het is belangrijk om te weten dat je een keuze moet maken of ze één voor één moet testen. Meerdere caching plug-ins gebruiken op 1 site kunnen we niet aanbevelen omdat dit voor conflicten kan zorgen.

WP Rocket

WP Rocket is een caching plug-in die ook andere voordelen biedt. Het is een handige tool die je kan gebruiken om meerdere aspecten van websiteprestaties te verbeteren op een makkelijke manier. De plug-in is niet gratis, maar wel vrij goedkoop. Het is zeker een investering om te overwegen juist omdat websitesnelheid zo belangrijk is.

 • 44 EUR per jaar voor 1 website
 • 88 EUR per jaar voor 3 websites
 • 222 EUR per jaar voor meer dan 3 websites

https://wp-rocket.me/

Cache Enabler

Heb je een beperkt budget? Dan is het beter om Cache Enabler te gebruiken. Dit is een gratis, opensource WordPress plug-in die snel en betrouwbaar is. Op de pagina van de instellingen vind je extra uitleg. Je kan deze plug-in vergelijken met een gratis WP Rocket die minder krachtig is, maar meer gebruiksvriendelijk voor beginners.

https://nl.wordpress.org/plugins/cache-enabler/

Breeze

Nog een gratis caching plug-in die heel gebruiksvriendelijk is. Naast caching kan deze plug-in ook je database schoonmaken. Meer info hierover verder in deze post. De aanbevolen instellingen werken goed op bijna elke WordPress website dus je hebt niet veel extra werk. De configuratie ervan is ook eenvoudig.

Nog een heel belangrijke eigenschap van deze plug-in: ‘GZip compression’. Net als bestanden op je pc, kunnen bestanden op websites gecomprimeerd worden. Dit wordt ook wel ‘zippen’ genoemd. Elke bezoeker laadt de webpagina dan sneller omdat ze minder moeten downloaden. Nadat de gecomprimeerde bestanden gedownload zijn, worden ze uitgepakt en getoond.

https://wordpress.org/plugins/breeze/

Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen zijn een belangrijk deel van een website. Onderzoekers hebben ondervonden dat goed gekozen afbeeldingen ervoor zorgen dat meer bezoekers je teksten lezen (ongeveer 80%!). Geen gebruik maken van afbeeldingen om zo je website sneller te maken is dus geen goede optie.

Wat je wel kan doen, is de afbeeldingen optimaliseren voor websites. Er zijn verschillende manieren om de bestandsgrootte te verminderen.

Je kan in Google Chrome nakijken welke afbeeldingen een probleem zijn door op je website f12 in te drukken en onder ‘Network’ op ‘Img’ te klikken. Als je hierna tweemaal op ‘Size’ klikt, zie je alle afbeeldingen gerangschikt op bestandsgrootte. Elke afbeelding die groter is dan 200kb zou je moeten verkleinen.

Bestandsformaat

Er zijn 3 bestandsformaten die veel gebruikt worden op websites: JPEG, PNG en WebP. Elk bestandsformaat heeft voordelen en nadelen. JPEG gebruikt men vooral voor afbeeldingen die in de body van de website staan omdat de bestandsgrootte kleiner is dan PNG. De kwaliteit van de afbeelding is ook iets lager, maar dit is meestal geen probleem.

PNG wordt vooral gebruikt voor logo’s omdat PNG-bestanden een transparante achtergrond kunnen hebben. De kwaliteit is hoger en de bestandsgrootte ook. Omdat logo’s vrij klein worden weergegeven, is het belangrijk om de afbeelding zo klein mogelijk op te slaan. Zo beperk je de bestandsgrootte.

WebP is een vrij nieuw bestandsformaat dat gemaakt is door Google voor gebruik op webpagina’s. Deze afbeeldingen zijn zo’n 25% kleiner dan JPEG en 35% kleiner dan PNG, een vrij groot verschil. Compressie en transparantie zijn beide mogelijk. WebP combineert dus de beste eigenschappen van beide bestandsformaten maar sommige browsers en apparaten ondersteunen het nog niet.

Dimensies

De dimensies van je afbeeldingen optimaliseren is heel belangrijk. Als je een afbeelding hebt die vrij klein op je website getoond wordt, dan heeft het geen zin om deze afbeelding groot op te slaan. Denk aan een logo in je header bijvoorbeeld: sla deze op als een afbeelding van 200 x 200 pixels in plaats van 1900 x 1900 pixels. Het kiezen van goede dimensies heeft een enorme impact op de bestandsgrootte van afbeeldingen.

Comprimeren

In programma’s zoals Adobe Photoshop kan je de afbeeldingen comprimeren. Je kan dus kiezen hoe klein je het bestandstype wilt. Let wel op: als je comprimeert, wordt de kwaliteit van de foto slechter. Het is dus belangrijk om de afbeelding zo klein mogelijk te krijgen zonder de kwaliteit lager te zetten dan nodig.

Naast zware, complexe programma’s zoals Adobe Photoshop zijn er ook andere tools die je hiervoor kan gebruiken.

TinyPNG

Deze website is een goede optie als je in je browser wilt werken zonder programma’s te moeten downloaden.

https://tinypng.com/

Als je een grote site hebt, is het interessanter om een WordPress plug-in te gebruiken om de afbeeldingen automatisch te comprimeren.

Optimole

Deze plug-in optimaliseert je afbeeldingen wanneer een bezoeker deze nodig heeft. Eerst vraagt de plug-in de dimensies op van het apparaat dat de bezoeker gebruikt. Hierna optimaliseert Optimole de benodigde afbeelding en stuurt ze door vanuit de cloud (hun dichtstbijzijnde server dus).

https://wordpress.org/plugins/optimole-wp/

Smush

Smush is één van de meest gebruikte WordPress plug-ins die gebruikt worden om afbeeldingen te optimaliseren. Het is een totaalpakket van alle tools die je hiervoor nodig hebt. Enkele voorbeelden:

 • Comprimeren zonder kwaliteit te verliezen
 • Lazy load (meer hierover verder in deze blogpost)
 • Optimaliseren en comprimeren van 50 afbeeldingen tegelijkertijd
 • Verwijderen van metadata (zoals op welk apparaat een foto genomen is)

Updates

Het is belangrijk voor de beveiliging en snelheid van je webpagina om je gebruikte plug-ins, thema’s en WordPress zelf up-to-date te houden. Maak een back-up van je pagina om te vermijden dat je jouw pagina verliest als er iets misgaat bij het updaten. Meestal is dit geen probleem, maar het kan voorkomen dat plug-ins en thema’s incompatibel zijn met de updates van WordPress. Wees dus altijd voorbereid!

Vind je zelf dat je niet genoeg knowhow hebt om dit veilig en zonder zorgen te doen? Doe dan beroep op een marketingbureau. Ze zorgen voor regelmatige updates en onderhouden je site.

PHP

Gebruik zeker een van de laatste versies van PHP 7 of PHP 8. Dit is de programmeertaal die WordPress grotendeels gebruikt. Als je een website host via een provider, kijk dan na of ze PHP 7 of 8 geïnstalleerd hebben op hun servers. Is dit niet het geval? Dan kan je best een nieuwe provider zoeken omdat PHP 7 en 8 twee keer zo snel zijn als hun voorgangers. Dit heeft een grote impact op de snelheid van je website en kan makkelijk verholpen worden.

Je gebruikt best niet de allerlaatste versie van PHP omdat sommige plug-ins dit vaak niet meteen ondersteunen. Het kan dus voor problemen zorgen die je niet hebt als je een versie gebruikt die enkele maanden geleden uitgebracht is.

Version Info

Je kan de PHP-versie van je site nakijken door de Version Info plug-in te installeren. Deze info vind je dan in het WordPress dashboard, helemaal onderaan rechts.

https://nl.wordpress.org/plugins/version-info/

Achtergrondprocessen optimaliseren

We bespreken de 2 achtergrondprocessen met de grootste impact op snelheid:

 • WordPress back-up plug-ins
 • Webcrawlers (van zoekmachines bijvoorbeeld) die de inhoud van je site bekijken

Het is belangrijk om back-up plug-ins goed te configureren. Laat deze enkel back-ups nemen op momenten dat je website weinig bezoekers heeft, in de nacht bijvoorbeeld. Ook de frequentie van back-ups kan je aanpassen. Als je wekelijks nieuwe inhoud aan je website toevoegt, is het een slecht idee om dagelijks een back-up uit te voeren. Je website werkt trager als de plug-in aan het werk is.

In de Google Search console kan je zien welke webcrawlers je website bezoeken. Als deze vaak vastlopen en errors geven, dan zal je website trager werken.

Posts samenvatten

De hele inhoud van posts laten zien op een pagina die er verschillende oplijst, is een slecht idee. Maak dus gebruik van uittreksels (excerpts) om je bezoekers een idee te geven van de inhoud van posts zonder deze helemaal te tonen (en laden!) Nog een voordeel: de bezoekers klikken meer door naar je posts omdat ze deze niet helemaal kunnen lezen op de pagina. Zo spenderen ze meer tijd op je site en heeft je post meer weergaven.

Om dit toe te passen op je website moet je het volgende doen:

 • Ga naar je WordPress website
 • Klik op ‘Instellingen’
 • Klik links op het deel ‘Lezen’
 • Naast ‘Voor elk bericht in een feed, voeg toe’ selecteer je ‘Samenvatting’

Zoals je hier ziet, staat ‘Volledige tekst’ standaard aangeduid.

Reacties op een aparte pagina tonen

Veel reacties krijgen op je posts is natuurlijk goed voor je webpagina, maar te veel reacties tonen op een pagina niet. De laadtijd gaat dan omhoog omdat er veel tekst en in sommige gevallen ook afbeeldingen geladen moeten worden.

Net als bij de vorige tip, heeft WordPress zelf hier een oplossing voor:

 • Ga naar je WordPress website
 • Klik op ‘instellingen’
 • Klik links op het deel ‘Discussie’
 • Naast ‘Andere reactie-instellingen’ vink je de laatste optie aan

Gebruik een CDN (Content Delivery Network)

Een CDN is een netwerk van servers die de inhoud van je website lokaal opslaan. Dit zorgt ervoor dat bezoekers van jouw website de inhoud kunnen laden van de dichtstbijzijnde server in plaats van jouw lokale server. Dit is zeer interessant als je website bezocht wordt door mensen in verschillende landen. Voor websites die vooral in België en Nederland bezocht worden, is dit zeker niet essentieel.

Als je bijvoorbeeld een pagina wilt laden van een Amerikaanse server, dan zal dit enorm traag gaan omdat de server veel verder weg is. Staat alle inhoud op een server die dichter bij is? Dan zal de website veel sneller geladen worden.

De CDN werkt dus als een soort verzameling van bruggen die in verbinding staan met jouw server. Op een CDN worden statische bestanden opgeslagen. Dit wilt zeggen dat ze niet veranderen. Deze bestanden zijn bijvoorbeeld afbeeldingen, JavaScript en CSS. Jouw eigen server zal ook sneller werken omdat deze minder belast wordt, want de CDN neemt een deel van het werk op zich.

Cloudflare

Deze plug-in maakt je website sneller door gebruik te maken van hun CDN. Dankzij meer dan 250 data centers die verspreid zijn over de hele wereld, is dit de perfecte plug-in voor internationalisering. Cloudflare is een freemium plug-in. Dit betekent dat ze betaalde plannen hebben, maar ook een gratis versie. Dit is uitzonderlijk voor een CDN plug-in.

https://wordpress.org/plugins/cloudflare/

Zet geen video- en audiobestanden op WordPress

Deze bestanden worden geladen en automatisch getoond in een HTML5-speler als een bezoeker op je website terecht komt. Dit klinkt heel handig, maar audio- en videobestanden zijn heel groot en vertragen dus je website.

De grootte van je back-upbestanden zal enorm toenemen, dus zal het ook moeilijker worden om je site terug te zetten naar een back-up. In sommige gevallen zal je webhosting provider meer geld vragen of je site zelfs blokkeren omdat je benodigde bandbreedte toeneemt.

Hoe voorkom je dit? Door een audio- en videohosting service te gebruiken zoals YouTube, Vimeo, Soundcloud… Zij hebben genoeg bandbreedte om je bestanden te hosten. Met WordPress kan je deze video’s en audiofragmenten makkelijk integreren op je website door de URL in je post te plakken.

Gebruik een thema dat geoptimaliseerd is

Thema’s met complexe lay-outs en speciale animaties lijken vaak beter dan simpele thema’s. Veel van de eigenschappen van deze thema’s zijn overbodig, maar worden wel geladen als iemand je website bezoekt.

Kies dus voor een eenvoudig, goed geprogrammeerd thema dat snel laadt en voeg de benodigde animaties toe met een plug-in. Zo voorkom je dat onnodige bestanden je website trager maken.

Gebruik plug-ins die geoptimaliseerd zijn

Plug-ins die slecht geprogrammeerd zijn, vertragen je website enorm. Je kan deze impact nakijken door een speed test te doen voor en na het installeren van een plug-in. Zo kan je beslissen of je de plug-in wilt gebruiken of op zoek wilt gaan naar een beter alternatief.

Yoast SEO

Voor SEO bijvoorbeeld raden we Yoast aan. Deze plug-in is makkelijk te gebruiken, heeft bijna geen impact op de snelheid van je site en biedt veel meerwaarde.

https://yoast.com/wordpress/plugins/seo/

Overbodige plug-ins verwijderen

Plug-ins vertragen je website altijd. Zoals eerder vermeld zijn vooral slecht geoptimaliseerde plug-ins de grote boosdoeners. Maar ook plug-ins verwijderen die je niet gebruikt, maakt je website sneller. Pas hier wel mee op: voor je een plug-in verwijdert moet je dus zeker zijn dat je deze niet nodig hebt.

Als je niet zeker bent of geen tijd hebt om dit na te kijken, is het een goed idee om dit door iemand anders te laten doen. Een marketingbureau kan je bijvoorbeeld advies geven.

Query Monitor

Deze plug-in helpt je bij het nakijken van andere plug-ins en thema’s. Het toont alle gevonden problemen gegroepeerd per plug-in, thema en functie.

https://wordpress.org/plugins/query-monitor/

Lange posts met veel foto’s opsplitsen

Langere posts bevatten meer foto’s en tekst, dus ze laden ook trager. Door deze op te splitsen in verschillende pagina’s moet er minder inhoud geladen worden per pagina. Met WordPress kan je deze regel in je posts toevoegen om automatisch een nieuwe pagina te maken met de rest van de inhoud: ’. Je kan deze regel meermaals gebruiken om je post op te splitsen in meer dan 2 pagina’s.

WordPress database schoonmaken

Als je website al iets ouder of slecht onderhouden is, dan zullen er bestanden in je database zitten die je niet meer nodig hebt. Door deze te verwijderen, verminder je het aantal bestanden die bezoekers moeten laden als ze jouw website bezoeken. Nog een voordeel: je back-up bestanden zullen kleiner zijn, wat leidt tot snellere back-ups. Dit komt omdat er minder bestanden opgeslagen moeten worden.

Je kunt het manueel doen, maar dit is meestal vermoeiend werk dat veel concentratie vereist. Er kruipt ook makkelijk een fout in. Daarom is het beter om gebruik te maken van een plug-in die dit werk voor jou doet.

Advanced Database Cleaner

Deze plug-in verwijdert alle oude, niet-gebruikte bestanden die bezoekers toch moeten laden als ze op je website terecht komen. Een paar voorbeelden van dit soort bestanden: oude revisies, spamreacties op je posts en oude concepten.

https://nl.wordpress.org/plugins/advanced-database-cleaner/

Database Reset

Zoals de naam al aangeeft, is deze plug-in bedoeld als middel om efficiënt je database te resetten. Je kan een hele reset doen of enkel de tabellen resetten die je niet meer nodig hebt. Het is met deze plug-in makkelijk om een snapshot te nemen van je database. Zo kan je deze altijd terugzetten als je een fout maakt. Plug-ins, thema’s en media resetten is ook een optie.

https://wordpress.org/plugins/wordpress-database-reset/

Zet een limiet op het aantal revisies

Revisies van posts worden opgeslagen in je WordPress database. Als de beschrijving van een plug-in niet meldt dat er geen rekening wordt gehouden met revisies, dan kan het zijn dat de plug-in je website vertraagt. Dit komt omdat het mogelijk is dat de plug-in elke revisie ook nakijkt wanneer iemand je website bezoekt.

Je kan een limiet zetten op deze revisies. WordPress slaat dan het opgegeven aantal revisies op en verwijdert de oudste als je deze limiet overschrijdt. Voeg deze code toe aan het wp-config.php bestand om een limiet toe te voegen: define( ‘WP_POST_REVISIONS’, X );

X is de limiet die je wilt instellen. Heb je bijvoorbeeld graag dat WordPress een maximum van 3 revisies bijhoudt? Voeg dan deze code toe: define( ‘WP_POST_REVISIONS’, 3 );

Het wp-config.php bestand bevindt zich in de root directory van je WordPress site op je bestandsserver (file server).

Lazy loading

Als je website vol staat met foto’s en geïntegreerde video’s, dan zal deze traag laden. Een manier om dit te verhelpen is door gebruik te maken van lazy loading. De mediabestanden worden dan pas geladen wanneer ze zichtbaar zijn op het scherm van de bezoeker.

Lazy Load (van WP Rocket)

Deze plug-in verzorgt het lazy loading proces en vermindert zo het aantal HTTP-aanvragen dat je website op hetzelfde moment moet doen. Je kan zelfs de YouTube iframes vervangen door een lichtere thumbnail om je website nog sneller te maken. De plug-in gebruikt geen JavaScript-bibliotheek zoals jQuery en de bestandsgrootte van het script is minder dan 10kb. De plug-in is dus goed geoptimaliseerd!

https://wordpress.org/plugins/rocket-lazy-load/

Verminder het aantal externe HTTP-aanvragen

WordPress thema’s en plug-ins laden een groot aantal bestanden van externe websites. Zolang je er niet te veel probeert te laden, zal de impact niet groot zijn omdat de files hiervoor meestal geoptimaliseerd zijn.

Je kan het aantal HTTP-aanvragen verminderen door scripts en stijlen samen te voegen in één bestand of uit te schakelen wanneer de bezoeker ze niet nodig heeft (denk aan lazy loading). We hebben hier enkele eenvoudige tips voor.

Elementor en Divi

Is je website gemaakt in Elementor? Dan kan je in de instellingen van Elementor bij ‘Experimenten’ verbeterd laden van assets (JavaScript) en verbeterd laden van CSS op actief zetten. Dit zorgt ervoor dat deze delen van Elementor dynamisch geladen worden, dus enkel wanneer de bezoeker ze nodig heeft. In Divi heten deze instellingen dynamische assets en dynamische CSS.

Asset CleanUp

Deze plug-in zorgt ervoor dat je CSS-bestanden en JavaScript-bestanden kunt deactiveren op bepaalde pagina’s. Een voorbeeld: je gebruikt een plug-in om makkelijk een contactformulier toe te voegen aan je website. Deze plug-in wordt geladen op elke pagina, maar je hebt ze enkel nodig op de contactpagina. Asset CleanUp maakt het mogelijk om de plug-in van dit contactformulier te deactiveren op alle andere pagina’s.

Wat na het lezen van dit artikel?

Je bent nu een echte kenner van WordPress hostings, caching plug-ins, afbeeldingsoptimalisatie etc. We zijn ervan overtuigd dat je jouw website veel sneller kan maken met de tips die we gegeven hebben.

Veel succes met het optimaliseren van je websitesnelheid! Heb je toch nog vragen of wil je dit liever laten doen door een professioneel marketingbureau? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

www.krachtigonline.be

Wil je graag meteen je vragen stellen? Plan nu een afspraak met ons.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?