8 voorwaarden voor een WCAG 2.1 compliant website

Als je een website bouwt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze toegankelijk is voor alle gebruikers, inclusief mensen met een beperking. De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn een set richtlijnen voor het maken van toegankelijke websites. De huidige versie, WCAG 2.1, is uitgebracht in 2018 en is de meest recente richtlijn. In dit blogbericht bespreken we hoe je WCAG 2.1 compliant websites maakt.

Wat is WCAG 2.1?

WCAG 2.1 is een verzameling van richtlijnen voor het maken van toegankelijke websites. Het is ontwikkeld door het World Wide Web Consortium (W3C), een internationale organisatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van webstandaarden.

De richtlijnen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat websites toegankelijk zijn voor mensen met verschillende beperkingen, zowel visuele als auditieve, motorische en cognitieve.

WCAG 2.1 bestaat uit drie niveaus van conformiteit: A, AA en AAA. Het is belangrijk om te streven naar AA-conformiteit, omdat dit het meest gangbare niveau is en de meeste barrières voor mensen met een beperking wegneemt. AAA-conformiteit is moeilijker te bereiken en vereist meer inspanning.

WCAG 2.1 compliant website voor mensen met een beperking

Hoe maak je een WCAG 2.1 compliant website?

Het maken van een WCAG 2.1 compliant website vereist enige kennis en inspanning, maar het is de moeite waard omdat het je helpt een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Hieronder vind je enkele tips om een toegankelijke website te maken volgens de WCAG 2.1-richtlijnen.

1. Gebruik correcte HTML- en CSS-codering

Het gebruik van correcte HTML- en CSS-codering is essentieel voor het maken van een toegankelijke website. Het zorgt ervoor dat je website correct wordt weergegeven in verschillende browsers en apparaten en het maakt het mogelijk voor hulptechnologieën om de website te begrijpen. Zorg ervoor dat je HTML semantisch is opgebouwd en gebruik CSS voor de presentatie.

2. Voorzie alternatieve tekst voor afbeeldingen

Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van websites, maar voor mensen met een visuele beperking kunnen ze een obstakel vormen. Het toevoegen van alternatieve tekst aan afbeeldingen is daarom essentieel. Alternatieve tekst beschrijft de afbeelding voor mensen die deze niet kunnen zien. Hulptechnologieën kunnen deze alternatieve tekst bijvoorbeeld voorlezen. Het is ook handig voor zoekmachines om de inhoud van de afbeelding te begrijpen.

3. Maak gebruik van ondertiteling en transcripties

Video’s en audio-inhoud vormen een belangrijk onderdeel van veel websites. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor ondertiteling en transcripties. Dit maakt het mogelijk voor mensen met een auditieve beperking om de inhoud te begrijpen.

4. Gebruik duidelijke en begrijpelijke taal

Het gebruik van duidelijke en begrijpelijke taal is belangrijk voor alle gebruikers, maar vooral voor mensen met een cognitieve beperking. Zorg ervoor dat de taal op je website gemakkelijk te begrijpen is. Vermijd dus ook jargon en ingewikkelde zinnen. Maak gebruik van korte alinea’s en duidelijke koppen om de inhoud mooi te structureren. Op de pagina Heerlijk Helder van de Vlaamse Overheid vind je tips om steeds helder te schrijven.

5. Zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond

Voor mensen met een visuele beperking is het belangrijk dat de tekst op je website goed leesbaar is. Zorg daarom voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond. Gebruik donkere tekst op een lichte achtergrond of vice versa. Vermijd ook felle kleuren of patronen die de tekst moeilijk leesbaar maken.

6. Maak gebruik van toetsenbordnavigatie

Mensen met een motorische beperking kunnen moeite hebben met het gebruik van een muis. Zorg daarom voor toetsenbordnavigatie op de website, zodat gebruikers je website kunnen bedienen met hun toetsenbord. Zorg ervoor dat de focus duidelijk zichtbaar is en dat gebruikers kunnen navigeren met de [Tab]-toets.

7. Maak gebruik van labels en beschrijvende links

Labels en beschrijvende links zijn belangrijk voor mensen die gebruik maken van hulptechnologieën. Zorg ervoor dat alle formulierelementen een label hebben en dat links beschrijvend zijn. Vermijd bijvoorbeeld ‘klik hier’ als linktekst en vervang dit door een beschrijvende zin of woordgroep zodat de gebruiker weet waar de link naartoe leidt.

8. Test de website op toegankelijkheid

Het testen van je website op toegankelijkheid is een belangrijk onderdeel van het proces. Gebruik een toegankelijkheidsscanner om te controleren of de website voldoet aan de WCAG 2.1-richtlijnen. Voer ook gebruikerstests uit met mensen met een beperking om te ontdekken hoe zij de website ervaren.

WCAG 2.1 compliant toegankelijke website maken

WCAG 2.1 compliant websites in 't kort

Een WCAG 2.1 compliant website maken is belangrijk voor het bereiken van een zo groot mogelijk publiek, inclusief mensen met een beperking. Door de richtlijnen van WCAG 2.1 te volgen, zorg je ervoor dat je website toegankelijk is voor iedereen. Zorg voor juiste HTML- en CSS-codering, alternatieve tekst voor afbeeldingen, ondertiteling en transcripties voor video’s en audio-inhoud, duidelijke en begrijpelijke taal, voldoende contrast tussen tekst en achtergrond, toetsenbordnavigatie, labels en beschrijvende links en test de website op toegankelijkheid. Door deze tips te volgen, bouw je een toegankelijke en inclusieve website.

Meteen offerte aanvragen voor een
WCAG 2.1 compliant website?





    Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?