Hoe solliciteren voor een marketing vacature?

Ben je op zoek naar een vacature binnen marketing?

Dan is deze blog voor jou!

Het vinden van de juiste marketingbaan kan een spannende, maar ook uitdagende taak zijn. Marketing is een snel evoluerend vakgebied en werkgevers zoeken vaak naar kandidaten met specifieke vaardigheden en ervaring.

Als je op zoek bent naar een marketingvacature, wil je ervoor zorgen dat je opvalt en een sterke indruk maakt tijdens het sollicitatieproces.

In deze blog bespreken we stapsgewijs hoe je succesvol kunt solliciteren voor een marketingvacature.

Stap 1: Zelfevaluatie en voorbereiding

Voordat je begint met solliciteren, is het belangrijk om een grondige zelfevaluatie uit te voeren.
Wat zijn jouw sterke punten?
Welke marketingvaardigheden bezit je?
Heb je ervaring met specifieke marketingtools of platforms?

Uiteraard ook, wat zijn je verbeterpunten? En hoe ga je hiermee zelf constructief om?
Waarop zou een werkgever bij jou kunnen afknappen? Denk hier op voorhand zeker over na.

marketing vacature

Stap 2: Onderzoek de vacature

Neem de tijd om de marketingvacature grondig te bestuderen.
Begrijp de vereisten en verantwoordelijkheden die de werkgever zoekt.
Dit helpt je om je sollicitatie specifiek aan te passen aan de behoeften van het bedrijf.
Probeer ook te achterhalen welke marketingstrategieën en kanalen het bedrijf gebruikt, zodat je kunt laten zien dat je op de hoogte bent en klaar bent om bij te dragen aan hun succes.

Stap 3: HIER BEGINT HET ! – Maak een GRAFISCHE SOLLICITATIEBRIEF

Een grafische sollicitatiebrief is cruciaal om op te vallen in de competitieve wereld van marketing vacatures. Gebruik de sollicitatiebrief om je enthousiasme voor de functie te tonen en leg uit waarom jij de ideale kandidaat bent.

Templates zijn gemakkelijk vindbaar en met programma’s zoals Canva is dit een koud kunstje. Doe deze moeite en hier zal je de vruchten van plukken, gegarandeerd.

Benadruk je relevante ervaring en vaardigheden met correcte data, en vertel hoe deze bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen van het bedrijf. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief foutloos is en aan de specifieke vacature is aangepast.

Stap 4: Schrijf een to-the-point MOTIVATIEBRIEF

Door jezelf te kennen en je sterke punten te benadrukken, kun je jezelf effectiever presenteren aan potentiële werkgevers. Daarnaast is het essentieel bij je cv een overtuigende sollicitatiebrief op te stellen die je motivatie en relevantie voor de functie benadrukt.

Geen ellenlange zinnen die niets zeggen, werkgevers zijn vaak mensen met weinig tijd en houden van to-the-point zinnen.

Kan jij echt hele mooie copy schrijven? Gebruik je talent en laat dit zien.

 

Stap 5: Voeg een prachtige PORTFOLIO toe

Wil je echt uitpakken met je grafische skills? Voeg dan ook een portfolio toe met al de projecten die je ooit al hebt uitgevoerd. Waren het nog niet allemaal toppers? Geen probleem, je krijgt de tijd om dit uit te leggen. Maar geef het mee door, zo kan je al iets laten zien en neem je allicht voorsprong op je concullega’s.
Met zekerheid appreciëren werkgevers de ijverige sollicitanten die de moeite doen om een portfolio of voorbeeld website of voorbeeldvideo’s meesturen met hun CV & motivatiebrief.

 

Stap 6: Sollicitatiegesprek ronde 1: Kennismaking en aftoetsen wederzijdse verwachtingen

In de eerste ronde willen werkgevers graag meer over jou te weten komen en bespreken we onze wederzijdse verwachtingen. Werkgevers screenen vaak op korte tijd (10 tot 20 minuten) in een eerste ronde. Wacht dus niet te lang met je belangrijke info.

Al zal je vaak op het einde van het gesprek de kans krijgen om zelf nog vragen te stellen. Wees ook hier op voorbereid. Durf zeker te refereren naar de website van het bedrijf, of in ons geval dit blogbericht. Zo fijn als jij dit effectief gelezen hebt en toepast !

Typisch voor marketing vacatures is dat er veel kandidaten zijn. Ook bij Krachtig Online krijgen wij gemiddeld 20 tot 30 kandidaturen binnen voor 1 functie. Hiervan nodigen we er gemiddeld 10 tot 15 uit voor een eerste gesprek.

Stap 7: Eerlijkheid

Wees aub eerlijk in je gesprek. Werkgevers haten het echt als ze leugens horen, en ja ze horen effectief wanneer je liegt. Pijnlijk en gênant. Bespaar je deze momenten, je komt er nergens mee. Niemand is perfect, iedereen heeft verbeterpunten, dat is heel normaal.

Ook wij bij Krachtig Online hebben nog geen perfecte werknemer kunnen aantrekken.

Veel belangrijker: hoe ga jij om met je verbeterpunten? Wees je hiervan bewust.

Stap 8: Ronde 2 – skills & attitude

Gemiddeld ben je in ronde 2 nog met 30% van de kandidaten uit ronde 1, allicht zo’n 5 tot 7 personen. Heel belangrijk om nu meer in detail te laten zien wat je effectief al kunt.

Skills zijn heel belangrijk, want kunnen je een voorsprong geven op diegenen zonder ervaring. Laat zien wat je kan, is de boodschap! In marketing draait heel veel rond video, dus video’s kunnen maken en editen (met Première Pro) is absoluut een grote meerwaarde!

Nog belangrijker, je attitude.

Hoe belangrijk is jouw werk voor je? Ben je bereid om hard te werken? Zou je graag doorgroeien? Of ben jij iemand die z’n werkminuten komt fixen en er dan als een haas vandoor gaat?

Werkgevers, en wij ook bij Krachtig Online, zijn uiteraard op zoek naar gemotiveerde mensen, die willen meegroeien met het bedrijf. En tevens bereid zijn om daar de nodige inspanningen voor te leveren.

Flexibele werkuren is uiteraard alomtegenwoordig. Projecten afwerken blijft voor werkgevers ook heel belangrijk. Een goede combinatie om je work-life in balans te houden, is een must bij Krachtig Online.

Ook wij zijn enkel op zoek naar ambitieuze mensen, die willen meegroeien met ons groeiend bedrijf.

 

Stap 9: Het belang van een goede opleiding binnen het bedrijf

Even tussendoor, maar dit moet je weten.

Start je in marketing? Vaak zal je in bedrijven meer kunnen verdienen als jij er de enige (of met weinig andere) marketing personen zult zijn. Deze bedrijven nemen 1 iemand aan en verwachten vervolgens dat deze persoon het allemaal “wel oplost”.

Niks opleiding dus, maar zelf alles uitzoeken. Dit gaat je bergen tijd kosten, en tevens een achterstand opleveren versus zij die starten in een marketingbedrijf waar er wel voldoende peers zijn en waar er wel voldoende kansen voor opleidingen zijn.

Bij Krachtig Online start je als junior steeds in een opleidingstraject van 4 maanden waarbij je quasi continu mag meelopen met meer ervaren marketeers. Zo leer je on-the-job enorm veel bij op heel korte termijn. Training on-the-job werkt het beste.

De perfecte start, aldus ons, op een succesvolle carrière in marketing. Tevens organiseren wij elke vrijdag een trainingsmoment, dus gegarandeerd zal jij systematisch en op korte termijn heel veel bijleren.

 

Stap 10: Ronde 3: Afronden, termen en condities, startdatum, kort op de bal

Gemiddeld ben je in ronde 3 nog met 50% van de kandidaten uit ronde 2, allicht zo’n 2 tot 3 personen. Heel belangrijk om nu kort op de bal te spelen.

De derde ronde is bedoeld om de laatste details af te ronden. We zullen de arbeidsvoorwaarden bespreken, eventuele vragen beantwoorden en een startdatum vaststellen als we denken dat jij de juiste kandidaat bent voor de functie.

Opnieuw, wees voorbereid, weet wanneer je zou willen starten. Weet ook of je effectief zou willen starten, want dan mag je deze moment niet laten liggen om meteen af te sluiten.

Heb je zelf nog prangende vragen? Nu zeker en vast stellen, want anders blijf je er misschien mee zitten. Als je in de 3de ronde geraakt is het echt wel een teken dat de werkgever een sterke interesse in jou heeft. Kalm blijven en het hoofd koel houden is dus de boodschap.

Mogelijks is de werkgever nog aan het twijfelen tussen jou en een andere persoon, dus gooi nog eens je beste kwaliteiten op de tafel om hier het verschil te maken.

SECRET TIP:

De beste sollicitaties zijn SPONTAAN. Ook al staat er geen vacature in de lijst die matcht met jouw skills, als je echt goed bent, zal het bedrijf voor jou mogelijks plaats maken. Dus durven je nek uitsteken is de boodschap.

Wij als Krachtig Online, werken bijvoorbeeld nooit samen met interim-bureaus. Dus het via die weg proberen, vinden wij alvast een grote flater. Interim-bureaus vragen gigantisch veel geld voor hun diensten dus is niet interessant voor kleine of middelgrote bedrijven. 

 

Heb je na het lezen van deze blog zin gekregen om te solliciteren bij Krachtig Online?

Dat zou super zijn !

Check meteen onze vacatures op www.krachtigonline.be/marketing-vacatures en wie weet wordt jij onze volgende marketing collega !

 

Alvast heel veel succes gewenst met jouw sollicitatie.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?